- Snowboard en skisport (NIEUW)

AIRBAGVEST.EU gaat een nieuwe discipline toevoegen aan het assortiment. Dit najaar gaan we beginnen met de lawinerugtassen en bijbehorende accessoires van het A-merk MAMMUT
 

MAMMUT is sinds 1862 al actief in bijna elke discipline die te maken heeft met de bergen. Of het nu gaat om bergbeklimmen, wandelen, skiën of snowboarden. 'Rise of the Mountain' is de rode draad waar MAMMUT al jaren naar handelt. Het gaat over leren uit eigen ervaringen en die van de (professionele) gebruikers. En vervolgens deze feedback gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

Wij gaan ons uitsluitend richten op de lawinerugzakken en de bijpassende accessoires van MAMMUT. 

 

Hoe werkt een lawinerugzak:

In een lawinerugzak zitten één of twee airbags. Deze activeer je door aan een hendel bij de schouderband te trekken, op het moment dat je in een lawine terecht komt. De hendel wordt ook wel een 'activatiehandgreep' of 'trigger' genoemd. Als je aan de hendel trekt, worden de airbags binnen enkele seconden gevuld door een patroon dat zich in de rugzak bevindt. Door het opblazen van de airbag(s), ontstaat er een groot volume. Dit volume vergroot de kans dat je op het sneeuwoppervlak blijft drijven, waardoor je meer kans hebt de lawine te overleven.

Het wil alleen niet zeggen dat je met een lawinerugzak nooit onder de sneeuw terecht komt. Je kunt bijvoorbeeld in een diepe geul belanden. Ook bij kleine, korte lawines is de kans aanwezig dat je onder de sneeuw bedolven raakt. De lawinerugzak zorgt dan voor een grotere ruimte om in adem te kunnen halen, waardoor je de kans op overleven vergroot.

Technische eigenschappen van een lawinerugzak:

Niet alle rugzakken zijn geschikt als lawinerugzak. Let hier dus op bij de aanschaf. Er zijn drie opties: een complete rugzak incl. systeem, een rugzak met een systeem dat je eruit kunt halen of een rugzak waar je later een systeem in kunt zetten. Om je meer inzicht te geven in het ‘airbag-systeem’, lichten we hieronder een aantal begrippen voor je uit.

  • Cilinder met perslucht: Eén van de onderdelen in de rugzak, is de cilinder met perslucht. Ook wel cartridge genoemd. Deze zorgt ervoor dat de airbag(s) worden opgeblazen. De cilinder is of gemaakt van staal of van carbon. Voor vertrek schroef je de cilinder in een mondstuk in de rugzak. De perslucht in de cilinder zorgt ervoor dat de rugzak binnen enkele seconden wordt opgeblazen. Wanneer je deze hebt geactiveerd, heb je een nieuwe cilinder nodig.
  • Balon(nen) (airbag): De airbag bestaat uit één of twee ballonnen. Zodra je de rugzak activeert, worden deze aan de zijkant van je lichaam opgeblazen.
  • Activatiehandgreep/trigger: Om de airbag te kunnen activeren, moet je aan de activatiehandgreep trekken. Deze wordt ook wel de trigger genoemd. Hierin zit een soort capsule, die zorgt voor een kleine explosie als je aan de handgreep trekt. Door deze explosie wordt de cilinder met perslucht geactiveerd. Let op: er wordt aan linkshandigen aangeraden om de trigger rechts te dragen en aan rechtshandigen links. Bij een aantal rugzakken is dit handmatig aan te passen.

 

    

 
 

           

© 2020 - 2024 Airbagvest.eu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel